- Miehille: Mitä teet kun nainen lyö?
- Pahoinpitely
- Kokemuksia perheväkivallasta?
- Love ry:n yhteystiedot
- Lastensuojelurikollisuus ja sen historia: tunnetut julkisuuden henkilöt ja kuuluisat ihmiset
Tiiviissä suhteissa myös tunne-elämän ristiriidat kärjistyvät herkimmin. Kodin seinät ovat monelle edelleen sellainen yksityisalueen raja ja suoja, jonka sisällä on sallitumpaa käyttää väkivaltaa kuin esimerkiksi työpaikalla.
Lue lisää >>
Auta lastasi väkivaltatilanteen jälkeen
Hakeudu lapsen lähelle väkivaltatilanteen jälkeen. Ole rehellinen ja pyri keskustelemaan tapahtuneesta ja lapsen tunteista tapahtuman jälkeen. Lohduta lasta. Jos et pysty juuri nyt vastaamaan lapsen tarpeisiin, ota yhteys johonkin lapsen läheiseen ja turvalliseen henkilöön, joka pystyy palauttamaan lapselle turvallisuuden tunteen.
Kaikenlaiset tunteet kuuluvat ihmisenä olemiseen - myös pettymyksen, vihan, loukkaantumisen ja nolostumisen tunteet.
Tunne ei ole sama asia kuin toiminta. Kun voimakas tunne valtaa mielen, voit itse valita, miten toimit vai toimitko lainkaan.
Suuttuessaan harva pystyy ajattelemaan ja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tällöin on hyvä rauhoittua, vaikka poistumalla toiseen huoneeseen tai menemällä ulos. Tunteen liennyttyä ihminen pystyy taas ajattelemaan järkevästi: mistä suutuin ja miksi tämä asia on minulle tärkeä. Suuttumuksen syynä on harvoin se asia, mistä riita alkaa. Taustalla saattaa olla loukkaantumisen tai pelon tunteita. Suuttunut saattaa kokea, että hänet on jollain tavalla ohitettu, hänen mielipiteitään ei ole kuunneltu tai arvostettu. Voi myös pelottaa: jos minusta ei välitetä tarpeeksi, jään yksin.
Jos ei kerro omista tunteista ja ajatuksista toiselle, hän ei voi tietää niistä. Silloin hän saattaa tietämättään ja tahtomattaan loukata.
Omista tunteista ei voi syyttää muita, eivätkä mitkään tunteet oikeuta käyttäytymään väkivaltaisesti.
Riitely kuuluu ihmissuhteisiin, mutta väkivalta ei. Riidan ja väkivallan erottaa toisistaan pelko. Jokaisen tulisi toimia niin, ettei edes vihaisena sano tai tee mitään peruuttamatonta. Sanoja ja tekoja ei saa takaisin. Jos on kuitenkin toiminut toista ja itseään kohtaan väärin, parasta on pyytää reilusti anteeksi ja valita seuraavalla kerralla toisin.
Millaisissa tilanteissa pelkään käyttäväni väkivaltaa tai olen käyttäytynyt väkivaltaisesti? Mikä tunne minulla silloin on päällimmäisenä mielessä? Mihin olen pyrkinyt käyttäessäsi väkivaltaa? Millä muilla keinoin pääsisin tavoitteeseeni? Miten toimin vastaavanlaisen tunteen tullessa työpaikalla, opiskelupaikassa tai muualla kuin kotona? Voinko toimia samoin perheessäni?
Miten olen toiminut silloin, kun olen voinut olla tyytyväinen omaan käytökseeni enkä ole turvautunut kumppania tai lapsia pelottavaan tai satuttavaan toimintaan?
Ota vastuu käyttäytymisestäsi ja hae apua.
Väkivaltainen ja toista arvostamaton käytös aiheuttaa epäluottamusta ja pelkoa, vaikka fyysisen väkivallan tekoja ei olisi tai niitä olisi harvoin. Oman käyttäytymisen muuttaminen on mahdollista, mutta saatat tarvita tunteidesi ja toimintasi pohdintaan ammattilaisen tukea.
Elämässä ei tarvitse pärjätä yksin. Ota vastuu käyttäytymisestäsi ja hae tukea väkivaltatyöhön erikoistuneilta työntekijöiltä. Sinulla ja perheelläsi on oikeus väkivallattomaan elämään, itsekunnioitukseen ja tukeen.