Auta lastasi väkivaltatilanteen jälkeen


Anna lapselle tilaa 


Hakeudu lapsen lähelle väkivaltatilanteen jälkeen. Ole rehellinen ja pyri keskustelemaan tapahtuneesta ja lapsen tunteista tapahtuman jälkeen. Lohduta lasta. Jos et pysty juuri nyt vastaamaan lapsen tarpeisiin, ota yhteys johonkin lapsen läheiseen ja turvalliseen henkilöön, joka pystyy palauttamaan lapselle turvallisuuden tunteen.


Kerro lapselle, että hänestä pidetään huolta. Ole lähellä ja käytettävissä. Kysy usein lapsen vointia ja juttele, halaa, ota syliin. Lapsi osaa myös vetäytyä jos hän tarvitsee aikaa olla yksin. Anna lapsen kerätä voimia ja anna lapsen surra. 


Älä pakota häntä heti kouluun tai läksyjen tekoon. Anna lapselle aikaa leikkiä omia leikkejään. Leikki vähentää lapsen ahdistusta ja auttaa käsittelemään tunteita. Jos lapsi kantaa mukanaan jotain lelua tai esinettä, anna lapsen pitää se. Lapsi hakee siitä todennäköisesti turvaa ja saattaa tarvita sen läsnäoloa.

Huomioi lasta erityisesti ja mahdollista siten keskustelun syntyminen. Piirrä, askartele tai leiki lapsen kanssa. Yhdessä puuhaileminen lasta kiinnostavien asioiden parissa auttaa sinua rakentamaan suhdetta lapseen. Esimerkiksi piirtäminen väkivaltatilanteen jälkeen auttaa lasta purkamaan tilanteen aiheuttamaa stressiä.

Puhu lapselle


Uskalla puhua lapselle väkivallasta. Näin helpotat lasta pääsemään eroon ahdistavasta salaisuudesta. Auta lasta ymmärtämään ettei hän ole ainoa perheväkivaltaa kokenut lapsi.

Puhu tapahtuneesta väkivallasta ja tulevaisuudensuunnitelmistasi totuudenmukaisesti. Älä valehtele tai vähättele suojellaksesi lasta totuudelta. Ota huomioon lapsen kehitysvaihe ja käytä sanoja joita lapsi ymmärtää. Kerro missä väkivallantekijä on ja mitä hänelle kuuluu.

Puhu lapselle tulevaisuuteen liittyvistä suunnitelmistasi, vaikka ne olisivat vielä epävarmoja. Tieto vaihtoehdoista tuntuu lapsesta turvallisemmalta kuin tietämättömyys ja pelko siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Älä koskaan aseta lasta päättäjän rooliin, sillä päätösten teko on aikuisten tehtävä.

Hae itsellesi apua - ja kerro siitä lapsellesi. Näin autat myös lastasi.


Kerro lapselle mitä väkivalta on. Kerro että se on väärin ja rikos. Kerro että väkivalta ei ole koskaan perheen yksityisasia. Selitä ettei perheväkivaltaa tarvitse hävetä. Oma perhe ei ole paha tai huono, vaan sillä on ongelmia ja niiden ratkaisemiseen tarvitaan ulkopuolista apua.

Kerro lapselle, että kaikissa perheissä riidellään ja kinastellaan, mutta vain joissain perheissä riidat johtavat väkivaltatilanteeseen. Riidat ovat normaalia perhe-elämää - väkivalta ei. Kerro ettei ole olemassa mitään hyväksyttävää syytä käyttää väkivaltaa toista ihmistä kohtaan. Ei edes silloin, kun toinen ihminen on tehnyt jotain hyvin pahaa.

Juttele lapsen kanssa, että on oikein ilmaista kaikkia tunteita - myös vihaa, mutta toisia ei saa omilla tunteilla satuttaa. Jos joku vihaisena satuttaa toista, hän tarvitsee apua oppiakseen hallitsemaan ja käsittelemään omia tunteita.

Kerro lapselle aikuisten riitojen olevan ainoastaan aikuisten välisiä asioita, vaikka ne saisivatkin alkunsa lapseen liittyvistä asioista. Painota, että väkivalta ei ole koskaan lapsen syy, vaikka lapsi olisi ollut miten tuhma ja tottelematon tai suoriutunut huonosti koulussa. Selvitä lapselle, että perheväkivalta ei lopu, vaikka lapsi yrittäisi olla kiltimpi ja kuuliaisempi.Lähde:

Nettiturvakoti/apuaTiina Holmberg: Lapset ja perheväkivalta, opas vanhemmille, lastensuojelun ammattilaisille ja muille lasten kanssa työskenteleville. Stakes / Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyprojekti. Lasten keskus, 2000.