Onko tilanteesi Akuutti?

Jos väkivaltateko tai uhkailu on tapahtunut lähipäivinä, tai sinulla on vielä kehossasi ruhjeita väkivallasta, tai jos koet väkivallan uhkaa, hae apua nyt.

Lue lisää >>

_________________________________________________________________________________

Kokijana Nainen


Puhuminen auttaa aina. Sinulla myös on oikeus saada ammattiapua tilanteeseen ja sen lisäksi tulla kohdelluksi kunnioittavasti avun tarvitsijana.

Kokijana Mies


Monen miehen on vaikea myöntää edes itselleen olevansa väkivallan kokijana. Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin viisauden alku.


Lue lisää >>

Milloin voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan?

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan poliisikuulusteluun?

Jos olet joutunut seksuaalirikoksen, lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi, sinulla on oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan rikosilmoituksen tekovaiheessa. Mikäli olet jo poliisin luona, kuulustelua voidaan mahdollisesti siirtää, kunnes avustaja on saatu paikalle, jos ilmoitat poliisille toivovasi avuksesi oikeudenkäyntiavustajaa.

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin?

Voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin, jos syyttäjä ajaa oikeudessa rikosasiaasi, jossa olet joutunut seksuaalirikoksen tai lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi ja sinulla on vaatimuksia rikoksen tekijältä.

Vaatimuksesi voivat olla vaatimus tekijän tuomitsemiseksi rangaistukseen ja vahingonkorvausvaatimus tekijältä. Poliisi kysyy sinulta, onko sinulla näitä vaatimuksia. Mikäli kyseessä on asianomistajarikos, asia ei lähde eteenpäin, jos et vaadi tekijälle rangaistusta. Syyttäjä ajaa oikeudessa syytettä myös asianomistajarikoksesta, mikäli asianomistaja esittää rangaistusvaatimuksen ja muut syytteen nostamisen edellytykset täyttyvät.

Lue lisää >>

Käytännön ohjeita - kunniaan liittyvä väkivalta >>