Onko tilanteesi Akuutti?

Jos väkivaltateko tai uhkailu on tapahtunut lähipäivinä, tai sinulla on vielä kehossasi ruhjeita väkivallasta, tai jos koet väkivallan uhkaa, hae apua nyt.

Lue lisää >>

Tukinaisen Raiskatun Akuuttiapu -opas

Raiskatun Akuuttiapu -opas on suunnattu seksuaalisen väkivallan uhreille ja terveydenhuollon henkilöstölle, joka kohtaa työssään seksuaalisen väkivallan ja/ tai hyväksikäytön uhreja.

Haluatko eroon uhrin roolista?

Oletko liian lempeä? Jopa äärimmäisyyteen asti? Äärimmäisen lempeä on ollut henkisesti hylätty lapsi. Onko sinusta nähty vain ulkoinen olemus ja suoritukset, ei sisäistä tunnemaailmaa?

Onko lyöminen milloinkaan sallittua?

Tunnetko voimatonta avuttomuutta aggressiivisesti käyttäytyvän henkilön edessä? Pelkäätkö? Lamaannutko?
Teetkö kaikkesi konfliktien välttämiseksi, jopa oman ja lasten edun uhraten?

Apua seksuaalista väkivaltaa kokeneelle

Monet hyväksikäytetyt elävät pitkiäkin aikoja ilman häiritseviä muistikuvia ja ajatuksia. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä vähemmän hän ymmärtää ja osaa kertoa, mistä on kyse. 

Yksittäisenä kokemuksena moni seksuaalinen teko voi kuulostaa pieneltä, mutta jos se tapahtuu keskellä lapsen kehitystä, itsetunnon ja kehon koskemattomuuden loukkaukset kertyvät muistiin ja taakaksi kehitykselle. 

Kaltoinkohdellun on usein vaikeaa ottaa vastuuta omista tunteistaan, koska hän on oppinut, että väkivallan tekijä ja/tai hyväksikäyttäjä on määritellyt oman sisimmän. Menettäessään kontrollin omaan kehoonsa ja mieleensä ihminen sisäistää tällaisen asiaintilan olevan pysyvä. 

Hyväksikäytöstä on kuitenkin mahdollista toipua. Etsi asiantuntevaa ammattiapua. Älä vaikene kokemastasi.

Milloin voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan?

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan poliisikuulusteluun?

Jos olet joutunut seksuaalirikoksen, lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi, sinulla on oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan rikosilmoituksen tekovaiheessa. Mikäli olet jo poliisin luona, kuulustelua voidaan mahdollisesti siirtää, kunnes avustaja on saatu paikalle, jos ilmoitat poliisille toivovasi avuksesi oikeudenkäyntiavustajaa.

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin?

Voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin, jos syyttäjä ajaa oikeudessa rikosasiaasi, jossa olet joutunut seksuaalirikoksen tai lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi ja sinulla on vaatimuksia rikoksen tekijältä.

Vaatimuksesi voivat olla vaatimus tekijän tuomitsemiseksi rangaistukseen ja vahingonkorvausvaatimus tekijältä. Poliisi kysyy sinulta, onko sinulla näitä vaatimuksia. Mikäli kyseessä on asianomistajarikos, asia ei lähde eteenpäin, jos et vaadi tekijälle rangaistusta. Syyttäjä ajaa oikeudessa syytettä myös asianomistajarikoksesta, mikäli asianomistaja esittää rangaistusvaatimuksen ja muut syytteen nostamisen edellytykset täyttyvät.

Lue lisää >>

________________________________________________________________________________

RAISKAUSKRIISIKESKUS TUKINAINEN


Tukinainen; Kriisipäivystys, puh. 0800-97899,


ma-pe klo 9-15, la-su klo 15-21, 

pyhinä klo 15-21. 

Naisten Linjan puhelinnumero on 0800 02400.


Päivystämme:

suomeksi ma-pe klo 16-20, 

ruotsiksi ke klo 16-20, 

venäjäksi ma klo 16-20, 

englanniksi pe klo 16-20.

Suomen DELFINS ry

Suomen Delfins ry on valtakunnallinen etu- ja tukijärjestö kaikille  lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille aikuisille; miehille ja naisille, heidän läheisilleen ja ammattiauttajille.

Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta kriisiapua:


Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa välitöntä keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Puhelimella voi lähestyä auttajaa myös nimettömänä. 


Puhelinnumero 01019 5202 

Puhelimen aukioloajat

ma- pe 9.00- 06.00

la        15.00- 06.00 

su       15.00- 22.00

Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin

Numerossa 0203 16116

ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21


Nettiturvakoti

Apua perheväkivaltaan - turvallisuutta lähisuhteisiin