Apua nuorelle

Ovatko vanhempasi väkivaltaisia tai onko heissä väkivaltaisia piirteitä? Käyttävätkö he liikaa alkoholia? Älä jätä asiaa salaisuudeksi, josta huolehdit yksin!

Väkivaltatilanteet ovat aina erilaisia, samoin niiden seuraukset. Ei ole yhtä ainoaa tapaa reagoida väkivaltaan, vaan jokainen reagoi omalla tavallaan. Toiselle riittää kaverin tai sukulaisten tuki, mutta joskus taas ammattiapu on tarpeen. Esimerkiksi voit ottaa yhteyttää kouluterveydenhoitajaan, koulupsykologiin, koulukuraattoriin, nuorisotalon työntekijöihin, seurakuntaan tai terveyskeskukseen. Kaikkein tärkeintä on, että huolehdit itsestäsi eli muistat syödä ja saat nukuttua. Tutut arjen rutiinit auttavat. On myös tärkeää hemmotella itseään ja tehdä niitä asioita, joista nauttii. Keskity arjen hetkiin ja ystävien kanssa yhdessäoloon.

Lasten ja nuorten puhelin

Puhelinnumeroon

0800 120 400 voit soittaamaksutta koko maassa.

Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen päivystäjä, jolla on aikaa kuunnella. Puhelimen päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä.

Päivystämme ma-pe kello 14-20 sekä la-su kello 17-20.

Jos mieltäsi askarruttaa, onko kokemasi teko ollut rikos sinua kohtaan, voit kääntyä poliisin tai myös nettipoliisin puoleen. Nettipoliiseja löydät esimerkiksi Facebookista kirjoittamalla yläpalkin etsintäkenttään "Poliisi".

Sopimaton koskettelu

Todella hyvä, että olet lähtenyt hakemaan apua ja tietoa - vaikeaan tilanteeseen ei kannata jäädä yksin! Väkivalta voi olla muutakin kuin lyömistä, esimerkiksi henkistä kiusaamista tai seksuaalista ahdistelua.
Usein kysyttyä

Isä tai äiti syyttää minua siitä, että menettää malttinsa ja lyö minua. Onko väkivalta minun syyni?
Nuorten - netti

Se, että olet joutunut väkivallan kohteeksi, ei ole sinun vikasi. Väkivalta on aina yksinomaan tekijän vastuulla. Asiasta puhuminen auttaa oikeasti. Keskustelu on täysin luottamuksellinen.

_____________________________________________________________________________________________