Keskustelu

Ahdistunut auttajaLainsuojaton lapsi9.3.2016 0:51
Olen lasten kanssa työskentelevä ammattilainen. Minulle kertoi eräs lapsi häneen ja hänen veljeensä kohdistuvasta väkivallasta heidän kotonaan. Tein siitä lastensuojeluilmoituksen, sekä rikosilmoituksen. Poliisi ei lähtenyt tutkimaan, vaikka väkivaltaa on ollut jatkuvasti vuosien ajan. Lasu kuuli lasta ja perhettä. Vaikka väkivalta tuli esille, niin lopputulos oli perheneuvolaan ohjaaminen. Lasu ei kokenut tarpeelliseksi tehdä ilmoitusta poliisille. Tällä yhdellä palaverilla oli asiat loppuun käsitelty.

Olen järkyttynyt viranomaisten tavasta hoitaa asioita! Miten selkeä fyysinen väkivalta jätetään huomiotta? Lapset jäävät aivan täysin vaille apua. Minä en voi jättää asiaa tähän, mutta en tiedä miten asiaa lähtisin hoitamaan? Mikä on se taho, joka tutkii näitä juttuja? Tässäkin perheessä lapset ovat oireilleet pitkään. Nyt kun syy tiedetään, niin yhteiskunta pesee kätensä. Miksi meillä ei ole selkeitä toimintamalleja näihin asioihin? Kaipaisin Suomeen lastentalomallia, joka voisi ottaa hoitaakseen nämä asiat. Kuvittelisin, että heillä voisi olla kokemusta ja näkemystä siitä, miten lapsia voidaan auttaa. Onko aluehallintovirasto taho, johon asiasta pitäisi valittaa? Emme tarvitse lisää Eerika-tapauksia. Miksi siitäkään ei olla opittu mitään...

ToimistotyöntekijäRe: Lainsuojaton lapsi30.3.2016 9:08
Alle 15-vuotiaalla on ensisijainen velvollisuus vastata koulujärjestelmään sekä siellä väkivaltaisissa tilanteissa erityisoppilaiden ryhmään tai muuhun erityistä tukea tarvitseville viranomaisille.

Mainitsemasi "lastentalo" on hyvä ratkaisu alaikäisen hoitoa ja huoltoa käsittelevissä tapauksissa, mutta ongelmana on huostaanoton, koulukodin tai lastenkodissa saatavan asumisen (ja muun ylläpidon) rahoitus yksittäisissä huostaanottoa vaativissa tapauksissa. "Lastentalosta" esimerkki on usein yksityisen sosiaali- ja terveysalan palveluiden. Niiden rahoitusvaihtoehdoista selkeimmät esimerkit löytyvät lähimmästä sosiaalitoimistosta.

Voit ottaa tämän viestin mukaan ja kysyä apua tilanteessasi. Väkivaltaisesti käyttäytyville lapsille on saatava rajat. Väkivaltaiseen käytökseen puuttuminen ajoissa vähentää yleistä yhteiskunnallista turvattomuutta ja esim. myöhempää rikollisuutta.

Toivottavasti vastauksestani on teille apua.

Ahdistunut auttajaRe: Lainsuojaton lapsi30.3.2016 18:31
Tässä mainitsemassani tapauksessa lapset ovat uhreja ja äiti on se väkivaltainen. Siksi minun mielestäni lapset ovat niitä lainsuojattomia, kun lastensuojelu ja poliisi eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi. Tänään kuulin, kuinka tämä väkivaltainen äiti on sitten muuttanut tarinan sellaiseksi, että lapsi joka väkivallasta perheessään kertoi, olikin oikeastaan vain kuvitellut kaiken. Minä en todellakaan usko tuota, mutta jos meillä ei ole todisteita lisää, niin asia ei etene ainakaan poliisissa tai lastensuojelussa. Laki sanoo, että lasta on aina uskottava näissä asioissa, mutta todellisuudessa näin ei näytä olevan käytännössäVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: