Keskustelu

Nimim. Huumeliigan seksitähti -86Keskustelunaiheena insesti16.9.2015 14:27
Lapsena alkanut henkinen ja fyysinen hyväksikäyttö (esimerkiksi pakottaminen seksuaaliseen tekoon, insesti tai muu, fyysinen hyväksikäyttö) eivät aina johda välttämättömään oikeusprosessiin. Lapsi ei osaa auttaa itseään perheessä, ei voi anoa itselleen sijais- tai kasvattiperhettä eikä osaa useinkaan pyytää lapsipsykiatrin, sosiaali- tai perhetyöntekijän tai muun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen saati muun sukulaisen tai lähiomaisen apua. Lapsi ei tiedä tai osaa kysyttäessä verbalisoida avuntarvetta ja on vannotettu esimerkiksi tapon tai muun fyysisen väkivallan uhalla vaikenemaan kotona tai muissa asuin- ja oleskelutiloissa tapahtuvista asioista. Kiltiksi kasvatettu, tottelevaiseksi opetettu ja hyvinkäyttäytyväksi vannotettu lapsi on säälittävän helppo uhri ympärillään pyöriville hyväksikäyttäjille, koska tekijöitä on aina enemmän kuin yksi. Ei ainoastaan tuttu tai tuttava, vaan myös kaikki hyväksikäyttötapauksesta tietävät ja sen jatkumista ylläpitävät silminnäkijät, -todistajat ja lapsen tunnistavat ovat osa tapausta. Lapsi, uhri, ei koskaan unohda tekoa (vaikka sen terveen defenssimekanismin avulla kieltää aina stressaavassa elämäntilanteessa tai muuten tarvittaessa) eivätkä teon mahdollistaneet ja sen kanssa eläneet ihmiset eivät unohda uhria. Teolle ei ole koskaan ollut oikeutusta eikä sitä lapsen, uhrin, ja myöhemmin aikuisen, täysivaltaisen ihmisen elämänmittaisella traumatisoimiselle olemaan. Se mistä erityisesti alaikäinen uhri, lapsi saa apua ja kuinka kauan siinä kestää on keskeisin kysymys oikeusprosessissa. Kuka hakee asianajajan lapselle? Kuka tunnistaa tarpeen asianajajaan ja oikeusprosessiin? Kuka kuuntelee todistuksen oikeudessa? Esittääkö lapsi sen itse? Videoidaanko lapsen todistus? Miten kerätään todisteet yllä kuvatusta, vaikeasti traumatisoivasta henkisestä ja fyysisestä hyväksikäytöstä (joka aikuisena johtaa usein esimerkiksi uhrin aiemmin sovittuun paritukseen ja muuhun, sosiaaliseen, ekonomiseen ja fyysiseen väkivaltaan)? Kuinka elää sen kanssa ettei kukaan kuuntele ajoissa jos ollenkaan?

Nimim.Re: Keskustelunaiheena insesti30.3.2016 8:58
Lisähuomautuksena tähän kiitokset Love ry:n tarjoamasta julkisesta tilasta julkiselle keskustelulle.

Suosittelen lämpimästi olemaan rohkea näistä asioista puhuttaessa, ja myös huomioimaan tarpeen asioida julkisesti myös niin kunnallisen kuin yksityisen sektorin mielenterveyspalveluissa, esim. ilmaisissa ryhmissä, tapaamisissa, hyödyntää puhelinpalvelut ja muun saatavilla olevan tiedon asiaa käsiteltäessä.

Vaikka tekoja ei olisi tehty sinulle tai sinä et olisi niitä todistanut, on myös sinulla oikeus ja mahdollisesti myös tarve saada tietoa asiasta, sen juridiikasta, oikeusprosessista (kuten yllä) sekä siitä miten inhottavia asioista (kuten nimim. kertomus tässä) voi päästä yli, miten toimia vastaavien tekojen pysäyttämiseksi ja lastensuojelutarpeen välittömäksi havaitsemiseksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: