Ohjeet väkivallan uhkaa sisältävään lasten vaihto -tilanteeseen naislukijalle

Nämä ohjeet on tarkoitettu kaikkiin erityyppisiin uhkatilanteisiin, esimerkiksi lasten vaihto sisä- ja ulkotiloissa uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kanssa sekä neuvottelutilanteet uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kanssa. Huomaathan että nämä ohjeet ovat vain muistilista.

Jos tunnet pelkoa kohtaamistilanteessa, tarvitset ammattimaista koulutusta ja valmentautumista tilanteeseen. Ota oma pelon tunteesi aina vakavasti.

Ennakoi ennen uhkaavalta tuntuvaa tilannetta

• Ole aloitteellinen oman ja lasten turvallisuuden varmistamiseksi

• Ole yhteydessä vertaistukea tarjoaviin organisaatioihin ja kysy mahdollisuudesta sada tukea tulevaan tilanteeseen

• Keskustele tilanteesta myös lasten kanssa etukäteen

• Ole yhteydessä paikalliseen poliisiin sekä sosiaali- ja kriisipäivystykseen ja kerro tulevasta uhkatilanteesta - Keskustele ja sovi toimintamalleista hätätilanteessa.

• Harjoittele mitä aiot sanoa uhkatilanteessa

• Opettele tunnistamaan oma pelkosi ja harjoittele sen kohtaamista

Jos kyseessä on väkivallan uhkaa sisältävä lapsen vaihto -tilanne

• Ei suositella tapahtuvaksi kotona tai missään yksityisessä tilassa.

• Hanki kotioveen ovisilmä ja varmuusketju, jolloin voit turvallisesti varmistua mitä oven takana odottaa ennenkuin avaa oven.

• Esimerkiksi, jos vaihto on pihalla, toimi seuraavasti: älä avaa ulko-ovea muutoin kuin silloin kun on riittävä etäisyys tai hakija on autossaan ovi suljettuna. Avaaminen ensin ketjun kanssa varmistaen ja sitten kun toteat tilanteen turvalliseksi niin ketju pois ja ovi auki.

•  Tuki- ja/tai turvahenkilön lisäksi ei ylimääräisiä ulkopuolisia henkilöitä paikalle

Itse uhkatilanteessa toimi näin:

• Tee tila turvalliseksi

• Ole rauhallinen

• Sijoittaudu turvallisesti

• Varaa viestiväline nopeasti käsille

• Valmistaudu poistumaan nopeasti

• Muista jälkihoito tilanteen jälkeen

1. Tee tila turvalliseksi

• Siivoa kaikki irtain esineistö piiloon, sisältä ja uloskäynnin läheltä

• Laita kotieläimet ja muut häiriötekijät toiseen huoneeseen suljetun oven taakse - poikkeus: jos elâimesi on koulutettu suojelukoira, niin ota se turvaksesi tilanteeseen.

• Älä lukitse ulko-ovea - jos joudut laskemaan uhkan sisälle asuntoon, niin huolehdi myös mahdollinen takaovi valmiiksi lukitsemattomaan tilaan, jotta sekin pakotie on tarvittaessa nopeasti käytössäsi.

• Ota kaikki mihin voi takertua, esim. ketjut, korut, huivit pois päältäsi

• Kalusta siten, että syntyy luonnollisia esteitä

2. Ole rauhallinen

• Minimoi sanallinen ja sanaton vuorovaikutus - älä kiihdytä itse itseâsi; puhu mahdollisimman vähän ja se mitä puhut, puhu lyhyin ja selkein lausein, älä lavertele.

• Rauhallisuus syntyy oman sydämensykkeen hallinnasta

• Kun huomaat kiihtyväsi tai sinua jännittää:

• Kun puhut, puhu mahdollisimman rauhallisesti, painota jokaista sanaa

• Hengitä syvään ja puhalla rauhallisesti ulos Hallitse omaa kehon kieltäsi

•  Älä huido käsilläsi, pakota liikkeet rauhallisiksi

3. Sijoittaudu turvallisesti

• Pyri säilyttämään välimatka vähintään kahtena metrinä

• Pidä jokin kaluste välissä jos mahdollista

• Varmista että itselläsi on koko ajan useampi poistumistie

4. Varaa viestiväline nopeasti käsille

• Puhelimeen hätänumero valmiiksi näppäiltynä

5. Valmistaudu poistumaan nopeasti

• Kengät jalkaan

• Avaimet, rahat, puhelin taskuun

6. Muista jälkihoito

• Pura tilanteet jonkun ulkopuolisen kanssa sekä myös lasten kanssa.

Lisätietoja

Nämä ohjeet on luotu yhteistyössä turvallisuusalan asiantuntijoiden Tommi Nyströmin, Petri Laakkosen ja Petri Paldaniuksen kanssa. Tommi Nyström on Turvatiimin kehitysjohtaja ja Petri Laakkonen toimii yksityisetsivänä Wiking Security Oy :ssä. Petri Paldanius on ammatiltaan turvamies.

Tarkempia turvallisuusasiantuntijan ohjeita voit kysyä myös sähköpostitse osoitteesta turvallisuus@yhdistyslovery.org !